Nye CITES-regler påvirker leveringstiden på mange instrumenter
Fra 2. januar 2017 har det kommet en ny, internasjonal lov om eksport, import og bruk av utrydningstruede arter. Dette påvirker musikkbransjen i stor grad, da flere tresorter som er vanlige i gitarbygging er på denne lista. Lista inkluderer for eksempel rosewood og bubinga.

Dette påvirker ikke salg innenfor Norge. Altså kan vi fritt selge deg en gitar vi har på lager her i Drammen eller som ligger på et annet lager hos en leverandør i Norge. Problemet er at flere av våre største leverandører har lager i Sverige eller nedover i Europa. Dersom en gitar inneholder noe treverk fra lista må man søke om eksport- og importtillatelse («CITES-sertifikasjon») dersom denne skal krysse landegrenser.

Tresortene på lista er:

  • All type rosewood
  • African Blackwood
  • Cocobolo
  • Kingwood
  • Bubinga
  • Alle tresorter i Dalbergia-familien.
  • oen andre tresorter


Dette påvirker oss og deg som kunde i stor grad. Foreløpig er det ingen i bransjen som er 100% sikre på hvordan dette fungerer, da vi fikk disse nye reglene «i fanget» midt i julerushet. Sånn som det ser ut per nå, må alle våre leverandører i for eksempel Sverige søke om tillatelse til å sende oss en gitar med rosewood i halsen. Denne tillatelsen tar det ca. 1 måned å få i boks.

Foreløpig er det altså usikkerhet rundt de nye reglene. Vi håper at reglene blir mindre strenge med tiden. Allerede har små og mellomstore produsenter begynt å tenke nytt rundt designet på sine gitarer, og vi vil nok se et skifte bort fra for eksempel rosewood i gripebrettet hos mange av disse.

Kort fortalt innebærer de nye reglene at flere av gitarene (og andre instrumenter) vi selger har lengre leveringstid enn de hadde før nyttår. Ta gjerne kontakt med oss dersom du lurer på et spesifikt instrument.

Du kan lese mer om CITES-reglene hos Miljødirektoratet.